Onko aika ostaa uusi puhelin?

Olemme tottuneet elämään kännykkä kädenjatkeena. Puhelin on käytössä monella jatkuvasti ja esimerkiksi ystäviin yhteydenpito on päivittäistä. Monien työt, kalenteri, sekä harrastusaikataulut löytyvät luurista. Mutta mitä sitten, kun paras ystävämme kadulla kävellessä lipeääkin kädestä ja tipahtaa asfaltille? Sydän heittää voltin ja puhelin nostetaan varovasti maasta. Vasta noin vuoden vanhan iPhonen lasi on särkynyt ja näytössä näkyy vain mustaa. Kylmä hiki nousee otsalle ja ahdistus iskee. Mitä nyt tapahtuu? Ostanko uuden vai saako vanhan korjattua? Onko minulla tarpeeksi rahaa uuteen vai tulisiko korjaus halvemmaksi? Mitä tapahtuu kaikille tärkeille tiedostoille? Pystyykö viime kesän lomamatkan valokuvat pelastaa? Kuulostaako tutulta? Ei hätää, tässä muutama vinkki juuri näitä tilanteita varten!

Vanhan korjaaminen

Nykyajan kulutusyhteiskunnassa ilmaston kannalta paras vaihtoehto on rikkinäisen puhelimen korjaaminen. Tällöin yhteinen maapallomme kiittää. Etenkin Samsung- ja iPhone-korjaus on kannattavaa, sillä tunnettujen valmistajien puhelimiin löytyy helposti kohtuuhintaisia varaosia. Uusi puhelin tulisi todennäköisesti huomattavasti vanhan puhelimen korjaamista kalliimmaksi. Onneksi matkapuhelinhuolto onnistuu niin kivijalkaliikkeessä kuin verkossakin. Ammattitaitoiset työntekijät vaihtavat vaivatta esimerkiksi uuden lasin ja tarvittaessa onkivat tärkeät tiedostot talteen. He korjaavat nopeasti myös viallisen mikrofonin ja kaiuttimen. Kivijalkaliikkeeseen puhelimen viedessä korjaus sujuu usein niin nopeasti, ettei kauas edes ehtisi. Verkossakin korjaus onnistuu, mutta aikaa ja vaivaa saattaa kulua hieman enemmän postituksen takia. Toisaalta puhelimen korjaaminen voi tulla edullisemmaksi lähettämällä se postitse sopivaan matkapuhelinhuoltoon.

Uusi puhelin on ajankohtainen, kun…

Välillä saattaa kuitenkin käydä niin, että korjausyrityksistä huolimatta puhelin on entinen, ja silloin uuden ostaminen tulee ajankohtaiseksi. Ensin kannattaakin miettiä, hankkisiko saman valmistajan puhelimen kuin aiemmin. On nimittäin huomattavasti helpompaa siirtää tiedostoja saman käyttöjärjestelmän laitteesta uuteen puhelimeen kuin kahden eri valmistajan käyttöjärjestelmän välillä. Esimerkiksi, edellinen iPhonesi on ollut käytössäsi kaksi vuotta. Olet tallentanut iCloudiin kaikki valokuvasi. Käytössäsi on Applen tietokone ja näiden laitteiden yhteistyö on sujunut vaivatta. Olisi siis järkevintä ostaa uusi iPhone, sillä silloin vältyt hankaluuksilta tiedostojen siirtämisessä. Jos taas olet ollut tyytymätön vanhaan puhelimeen, kannattaa harkita toista valmistajaa. Tällöin kannattaa miettiä, mitä ovat ne ominaisuudet, joita kaipaat puhelimessa eniten.