Jos matkapuhelimesi rikkoutuu

Nykyaikaiset puhelimet ovat mitä kätevimpiä ja monipuolisimpia välineitä, joita kaikenikäiset käyttävät lukuisiin eri toimintoihin niin työssä kuin vapaa-ajallakin – mutta valitettavasti ne ovat myös hyvin helposti rikkoutuvia. Etenkin näytöt ovat niitä osia älypuhelimista, jotka rikkoutuvat hyvin usein ja helposti. Näytön hajoamisen voi usein kuitenkin estää, mutta kaikki eivät tiedä miten puhelinta pitäisi suojata tai mitä tehdä, jos puhelin on jo mennyt rikki. Puhelinta voi suojata kätevästi hyvinkin edullisilla lisävarusteilla, jotka voivat jopa estää rikkoutumisen kokonaan, ja näin vältyt murheilta. Puhelimen hajotessakaan ei ole aina välttämätöntä hankkia uutta puhelinta, vaan näppärä ihminen osaa sen itse korjata. Kerromme sinulle vinkkimme siitä mitä kannattaa tehdä, jos puhelin on vahingossa päässyt hajoamaan.

Jotain voit tehdä myös itse

Mikäli käy niin ikävästi, että puhelimestasi hajoaa kriittisiä osia, voit yrittää korjata sen itse. Internet on pullollaan vinkkejä, ja myös varaosia löytyy erilaisista nettikaupoista. Jotkut sivustot ovat erikoistuneet puhelinten osiin ja suojavarusteisiin, ja esimerkiksi löydät täältä hyvää apua. MTV-uutiset on listannut sivulleen erilaisia keinoja korjata pieniä puhelimen ongelmia. Esimerkiksi näppäimet ovat usein alttiita pienille vioille kuten jumittumiselle, ja niitä voi koittaa itse korjata yksinkertaisesti avaamalla puhelimen kuoret ja nostamalla näppäimet takaisin oikealle paikalleen. Älypuhelimiin löytyy myös sovelluksia, joiden avulla voi tehdä näppäimistä hyödyttömiä, ja näin vain näyttöä koskettamalla saa säädettyä esimerkiksi äänenvoimakkuutta. Mikäli joku näppäin puuttuu kokonaan vanhemmasta puhelimesta, eikä sitä voi siis sovelluksella korjata, löytyy verkkokaupoista varaosia.

Takuu raukeaa, jos korjaat itse

Tärkeää ennen omatoimisiin korjauspuuhiin ryhtymistä on muistaa, että usein laitteen takuu raukeaa, mikäli sitä alkaa itse korjata. Jos kuitenkin on valmis ottamaan riskin ja luottaa omiin kykyihinsä, kannattaa hyödyntää netistä löytyviä vinkkivideoita. Esimerkiksi Ylen uutiseen on kerätty videoita, joissa näytetään keinoja puhelimen korjaamiseen. Apua kannattaa katsella myös alan harrastajien keskustelufoorumeilta, joissa monesti kerrotaan sekin, kannattaako jotain tiettyä puhelinmallia edes alkaa itse korjata vai onko järkevintä välittömästi kääntyä ammattilaisen puoleen. Joissain kännyköissä isommatkin korjaustoimenpiteet onnistuvat helposti, mutta toisissa laitteissa jo pelkästään akun vaihtaminen voi olla hankalaa. Monia pikkujuttuja siis kannattaa yrittää itse hoitaa, kunhan ottaa netin tarjoamista vinkeistä vaarin!