Ei enää Roaming -maksuja

Olet varmaan kuullut englanninkielisen sanan “roaming” ja saattanut miettiä, mitä se tarkoittaa. Puhelimiin liittyen ”roaming” tarkoittaa ulkomailla soitettuja ja vastaanotettuja puheluita, tekstiviestejä ja ladattuja verkkosisältöjä, suomeksi “verkkovierailua”. Verkkovierailuja tapahtuu silloin, kun puhelimenomistaja käyttää puhelintaan ulkomailla, esimerkiksi sosiaalista mediaa päivittääkseen tai karttapalveluita käyttäessään.

Aikaisemmin moisista verkkovierailuista on saattanut seurata varomattomalle puhelimenkäyttäjälle ennakoimaton lasku, käytettyjä datoja kun on hankala arvioida etukäteen. Esimerkiksi YouTube-videoita katsellessa niitä kuluu yllättävä määrä. Puhelin saattaa ulkomailla myös liittyä verkkoon automaattisesti, jonka vuoksi ulkomaanmatkaajia onkin suositeltu pitämään puhelimen roaming-tilan poissa päältä Suomen rajojen ulkopuolella.

Vuonna 2017 tähän tuli kuitenkin muutos uuden EU-lainsäädännön myötä. EU-alueella voi nyt matkailla ilman turhaa huolta ylimääräisestä puhelinlaskusta – ainakin jossakin määrin.
Roaming-maksut poistuvat EU:n sisällä

Vuoden 2017 alussa Euroopan Unionin jäsenet päättivät, että roaming-maksut poistettaisiin EU:n sisällä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että matkailija voi käyttää puhelintaan samalla hinnalla, kuin se tapahtuisi omassa EU-kotimaassaan. Tämä pätee 28:ssa EU:n jäsenvaltiossa sekä Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa.

Sen sijaan, että ulkomaan operaattori perisi puhelimenkäytöstä koituvat kulut puhelimenkäyttäjältä, ne koituvat nyt kotimaisen operaattorin hoidettavaksi. Lainsäädäntö on jatkoa EU:n sisäiselle vapaalle liikkuvuudelle ja yhtenäisyydelle, jonka tavoitteena on mahdollisuus auttaa EU-maiden asukkaita liikkumaan EU-alueen sisällä entistä vapaammin ja helpommin.

Maksutonta on vain kohtuukäyttö

Koska ilmaista lounasta ei olekaan ja jonkun – tässä tapauksessa kotimaan operaattoreiden – on maksettava ulkomaan käytöstä koituvat kulut, kuluttajalle tarjotaan maksuttomana vain ”kohtuulliseksi” luettava puhelimenkäyttö ulkomailla. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 10 gigatavua kuukaudessa, liittymätyypistä riippuen. Sallitun määrän ylimenevästä käytöstä peritään erillinen maksu, joka ilmoitetaan käyttäjälle viestillä sallitun latausmäärän lähestyessä loppuaan.

Vuoden siirtymäaika

Käytännössä suomalaiset saavat vielä odottaa maksuttoman ulkomaankäytön aikaa, sillä Viestintävirasto on antanut suomalaisille puhelinoperaattoreille vuoden siirtymäaikaa ennen uudenlaiseen hinnoitteluun siirtymistä. Joissakin liittymissä ulkomaankäyttö on jo sisällytetty kotimaan liittymiin. Jos on suunnittelemassa ulkomaanmatkaa, kannattaa oman liittymän ehdot tarkistaa omalta operaattoriltaan.

Nousevatko hinnat?

Nousevatko kotimaan liittymien hinnat uuden lakimuutoksen myötä, se jää nähtäväksi. Kilpailu alalla on kuitenkin kovaa ja Suomi perinteisesti edullinen puhelimenkäytön maa, jonka vuoksi kovin suuria hinnannousuja on turha pelätä. EU-alueen ulkopuolella roaming-tila kannattaa edelleen pitää kytkettynä poissa päältä.