Älypuhelinten tulevaisuus

Jos nykyajan puhelinta vertaa esi-isiinsä, vaikkapa pyöritettävällä numerotaululla varustettuun seinässä kiinni olevaan lankapuhelimeen, on kyseisen laitteen kehitys ollut huimaava. Nykyajan puhelin toimii myös lukulaitteena, kamerana, pelikoneena ja monena muuta eikä se enää pariinkymmeneen vuoteen ole ollut kiinni seinässä, latausta lukuun ottamatta. Puhelimeen ladattavat sovellukset laajentavat sen käyttömahdollisuuksia entisestään.

Puhelimen ”älystä” kertoo myös sen uusi nimi: älypuhelin. Puhelimen kehityskaari tähän saakka antaa olettaa, että myös tulevaisuudessa meitä odottaa hyvin erilainen luuri, kuin mihin nyt olemme tottuneet. Tuleeko scifi-sarjojen ennustuksista totta, ja tulevaisuudessa hyppäämmekin itse puhumaan hologrammin muodossa ranteeseen asetetusta kellosta?

Langaton lataaminen

Se on ainakin jo lähitulevaisuudessa odotettavissa, ettei puhelinta tarvitse latauksen ajaksi kytkeä seinään. Usean puhelinvalmistajan on huhuttu innovoivan uusia latausmenetelmiä, joissa puhelin voitaisiin liittää virtalähteeseen samalla tavoin, kun se nyt voidaan yhdistää wifiin. Tämä toki helpottaa puhelimenkäyttäjän arkea, kun laturin mukana olosta tai sopivan latauspisteen löytymisestä ei enää tarvitse huolehtia. Tämä toisi myös aivan uudenlaisia mahdollisuuksia puhelimien ulkomuotoon, sillä tällä hetkellä sen muotoa eniten määrittävä tekijä on puhelimen akku.
Ken tietää, minkä mallisia puhelimia tulemme tulevaisuudessa kantamaan taskuissamme ja kannetaanko niitä taskuissa enää ollenkaan!

Läpinäkyvä puhelin

Jo vuosia puhelinvalmistajat ovat visioineet läpinäkyvän puhelimen, joka kieltämättä näyttäisi melkoisen tyylikkäältä. Valitettavasti teknologia ei vielä anna myötä moiselle innovaatiolle, suurempina haasteinaan akku. Kuitenkin, jos valmistajat onnistuvat kehittämään läpinäkyviä komponentteja, voi läpinäkyvä puhelin tulevaisuudessa olla mahdollinen.

Tekoälyn rajattomat mahdollisuudet

Nyt kehitteillä oleva tekoäly avaa uskomattomia mahdollisuuksia tulevaisuudessa myös älypuhelimien kehitykselle. Voiko puhelimet tulevaisuudessa olla kytkettyjä ajatuksiimme? Voivatko ne soittaa ajatuksen voimalla tai tarjota meille relevanttia sisältöä, ennen kuin itse edes tiedämme mitä etsimme?

Tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia on vielä nykyaikana vaikea edes arvioida, aivan kuten lankapuhelimien aikaan emme olisi uskoneet, että vielä joskus puhelin kulkee mukana ilman minkäänlaisia johtoja. Sen kehittäminen vaatii vielä paljon tutkimuksia, ohjeistuksia ja yhdessä sovittuja sääntöjä.

Scifi-elokuvien tulevaisuudenkuvat voivat hyvinkin olla tulevaisuudessa totta. Varmaa on ainakin se, että parinkymmenen vuoden kuluttua nykyajan ”modernit” älypuhelimet tuntuvat silloin nostalgisen kömpelöiltä.